Roslagskött: På Norrgården sätts djurens välmående i fokus. Då det är vi själva som sköter grisarna vet vi vad som får dem att må bra. Grisar som är glada och har roligt ger en bättre köttkvalitet. Det vet Per-Henric Petterson, som tillsammans med sin fru Åsa föder upp välmående roslagsgrisar på Norrgården i Gåsvik. Företaget Roslagskött grundades år 1999 och har sedan dess försett närområdets matbutiker med fläskkött av högsta kvalitet. Roslagskött ska vara som att köpa kött direkt från bonden, men med komforten som matbutiken erbjuder. Griskött är en ung muskel, det ska ätas så färskt som möjligt. Därför lägger Roslagskött stor vikt vid att köttet ska vara färskt när det kommer till butiken.
Grisarna slaktas på måndagen hos Almunge kött i Faringe, ca 4 mil från Norrgården. Därefter hängs köttet i kylrum, då köttet enligt livsmedelsverkets stadgar måste vara kallare än 7 grader vid styckning. På tisdagen styckas och packas köttet och på onsdagen levererar Per-Henric och Olle köttet till butikerna och restaurangerna, färskare än så kan det inte bli!
Kvaliteten i köttet börjar redan i spannmålet, som odlas på gårdens åkermarker. Det ursprungliga odlingskretsloppet bygger på att man odlar marken och använder grödorna som föda till djur och människor. För att inte utarma marken på näring återförs gödsel från de som ätit grödorna. I dagens samhälle konsumeras inte grödorna geografiskt på samma ställe som odlingen sker och användandet av den naturliga gödslingen räcker inte till.
För att försäkra oss om att vi inte utarmar marken genomför vi så kallad markkartering. Det innebär att vi tar prover från jorden som vi brukar. Dessa analyseras sedan för att visa vilken gödsling jorden behöver. Utifrån detta kan vi se till att ge en korrekt tillförsel av gödsel, det vill säga varken för mycket eller för lite gödning.
Fodret grisarna får är baserat på vår egenodlade säd vilken analyseras för att uppnå korrekt tillförsel av nödvändiga näringsämnen, så som värmebehandlat, ej genmodifirerat sojaprotein. Grisarna har fri tillgång till sitt foder och får äta när de själva vill. Det gör att det aldrig blir bråk eller stress vid matborden, något som ofta uppstår då maten serveras vid bestämda tider. De har också fri tillgång till friskt vatten i vattenkoppar i anslutning till matplatsen. Då vi varken ser krav eller ekologisk uppfödning som optimala alternativ har vi utvecklat vår egen modell, Norrgårdsmodellen.
08-33 01 20