image description

VÅRA STÄLLNINGSTAGANDEN

När man jobbar med mat så nära som vi gör blir det naturligt att ta ställning. Här följer ett antal av våra ställningstaganden:

1. Inga frukt- och gröntbovar

Vi har helt valt bort de värsta frukt- och gröntbovarna och har alltid ekologiska bananer, druvor, kiwi och citroner. Större delen av året har vi ekologiska äpplen, under den svenska äppelsäsongen vill vi bara köra svenskt och då kan det ibland vara brist på ekologiskt.  Vi väljer i övrigt gärna ekologiskt och helst KRAV när det gäller frukt och grönt – där smak och kvalitet är med i ekvationen. Under de senaste åren har utvecklingen där tagit stora steg. Vi prioriterar svensk säsong inom frukt och grönt, och väljer gärna bort import under den perioden.

2. Närproducerat kött

Vi väljer svenskt kött från ett fåtal producenter och säljer inget importerat färskt nöt- , lamm- eller griskött. Det ger oss insyn i produktionen och möjlighet att påverka. Att råvaran är ekologiskt producerad räcker inte. Köttet måste även smaka bra och hålla hög kvalitet för att få plats hos oss. Vi hyllar hantverk, omsorg och kunskap om råvaran. Den vinner i alla lägen.

3. Köttrika korvar

Vi föredrar korv och charkuterier med identitet och hög andel kött. Vi har därför valt ut ett fåtal seriösa korvleverantörer som ger oss smakrika korvar av hög kvalitet.

4. Fett är bra

Vi undviker lightprodukter där fettet har ersatts av vatten eller konstgjorda tillsatser. Fett är bärare av både smak och nyttigheter. Drar man ner på det så drar man ner på kvaliteten. Och det vill vi inte.

5. Bort med konstgjorda smakförstärkare

Vi gillar inte konstgjorda smakförstärkare. En vara som behöver smakförstärkare har helt enkelt inte råvaror av tillräckligt hög kvalitet.
I asiatisk mat och asiatiska produkter används smakförstärkare flitigt. Några av dessa produkter vill vi inte välja bort – men vi håller ett öga på dem.

6. Närtappat vatten

Vi importerar inte vatten på flaska från Långtbortistan. Istället har vi närtappat vatten från Guttsta Källa, endast 15 mil härifrån och med klimatkompenserad transport.

7. Naturligt näringsrikt

Vi undviker ”berikade” livsmedel, så kallad functional food. Vi prioriterar istället råvaror som är funktionella av naturen.

8. Inga sockerfällor

Vi vill inte ha sockerfällor i müslihyllan. Vi har framförallt müsli som är sötad med äppeljuice, råsocker eller honung, och flingor som är sötade med exempelvis sockerrörsjuice.

9. Nyttigare snacks

Vi har ett begränsat snacks- och chipssortiment. Vi föredrar små chipspåsar, spännande smaksättningar och företag som kan berätta var råvaran kommer ifrån. Vi lyfter gärna nyttigare snacks också. Snacks som inte har gått igenom så många processer: Nötter, pumpafrön, mandlar, kärnor, kokoschips och hempoppade popcorn.

10. Kakor med mindre socker och mera smak

Vi tar inte in sockersöta kakor av märken som framförallt riktar sig till barn. Det finns ju så många goda alternativ sötade med honung eller råsocker, och med riktigt smör eller andra naturliga fetter.

11. Nej till transfetter

Skadliga transfetter är bannlysta, alltså härdade och delvis härdade fetter. Det känns klokare och tryggare att välja produkter som består av relativt oförändrade råvaror. Vi tycker att EU borde sätta ner foten när det gäller transfetter och onödiga färgämnen.

12. Inget onödigt smågodis

Vi har inte vanligt lösviktsgodis. Det innehåller mest raffinerat socker, gelatin, och i värsta fall färgämnen som inte ens tillåts i kläder.

13. Lagom läskande drycker

Vårt läsksortiment är begränsat. Ett fåtal klassiker och större fokus på alternativ sötade med agavesirap eller fruktjuice och ekologiska drycker. Små flaskor, inga bjässar.

14. Syntetiska sötningsmedel går bort

Vi väljer helst bort sötningsmedel där det går, framförallt syntetiska. Hellre naturligt söt i lagom mängder än lightprodukter.