Knäckebröd bakat för hand i vedeldade ugnar i Dalarna – kan det bli bättre?
Hantverk utan dess like och har du någon gång smakat detta unika knäcke, kan det bli svårt att återgå till något annat. Eller som Skedvi uttrycker det
Vårt bröd är fortsättningen på en god tradition. När vi bakar Skedvi Bröd för hand i vedeldade ugnar tar vi nämligen vid där våra föregångare slutade. Här i den gamla fabriken, som numera kallas Kulinariet, i Stora Skedvi lägger vi nya år till en redan mycket lång historia av att baka knäckebröd med hantverksmässiga metoder. I den lilla byn i hjärtat av Skedvibygden i Dalarna bakades under många decennier rikets kanske mest legendariska knäckebröd.
Av olika skäl lades tillverkningen ned 2013 och de gamla ugnarna revs av de gamla ägarna. Men den folkliga opinionen ville annat. Älskare av god mat fyllde oss med mod och inspiration, så vi köpte hela rasket, murade upp bakugnarna igen och nu står vi här, med nya ugnar, ett gammalt recept och ännu äldre tillverkningsmetoder. Ugnarna eldas heta med knastertorr ved, mjölet yr och bagarna svingar sina brödspadar.
Resultatet är ett tunt, lätt och knaprigt knäckebröd med sällsynt fyllighet och lätt rostade toner. Skedvi Bröd har smaker som bara finns i ett vedugnsbakat bröd och när du en gång har provat törs vi lova att du är förälskad.
08-33 01 20