image description

MJÖLGUIDE

Mångfald i mjölhyllan

Det är minsann inte svårt att variera sig nuförtiden när man bakar – sen kan det inte alltid vara lätt att veta vilket mjöl man ska ha till vad och hur mycket. Det vi brukar ha som tips är att börja med att byta ut en liten, liten del av det mjöl du vanligtvis använder och testa dig fram med något favoritrecept du använder. Eller kanske enklast – gå benhårt på recept från säkra källor – bröd är både kemi och magi – och helt underbart!

Vete

  1. Vetemjöl (välj ett utan tillsatser och av hög kvalitet: Orga, Warbro, Saltå mfl.)
  2. Dinkelmjöl (Ett urgott urvete – Warbro Kvarns är favoriten hos oss)
  3. Emmermjöl (Kallas även tvåkornsvete – gammal sort)
  4. Enkornmjöl (Enkornsvete eller einkorn – inte att förväxla med korn)
  5. Durummjöl (Kallas även hårdvete, ett vete med hög glutenhalt som är prima till pasta. Grovmalt/krossat används det till semolina, couscous mm)
  6. Tippo 00 (Ett extra finmalet vetemjöl med hög proteinhalt som används till t.ex. pizza mm)
  7. Kamutmjöl (Kallas även sötvete, lite gulare och sötare i tonen än vanligt vete)
  8. Grahamsmjöl (Fullkornsmjöl av vete – inte ett eget sädesslag som man kan tro…!)

Övriga sädeslag

  1. Rågsikt (Rågsikt är traditionellt blandat med vete – siktat betyder att man tagit bort grova skal)
  2. Rågmjöl (Brukar ibland sorteras i grovmald och finmald)
  3. Havremjöl (Inte så lätt att få tag på då det är svårt att mala för att det är så fett. Vi har Urtekrams)
  4. Skrädmjöl (rostat havremjöl – så gott till gröt och bröd! Mals av endast en kvarn i Sverige just nu)
  5. Kornmjöl (Bästa mjölet till tunnbrödet!)
  6. Maltmjöl (Mältat mjöl från råg, vete eller korn)

Övrigt

  1. Majsmjöl (Finns massor av olika varianter varav Masa Harina är en)
  2. Polenta (Grovmalt majsmjöl – perfekt till polentakakor och panering)
  3. Kokosmjöl (Gott till pannkakor och brödmixer, saneringar mm.)
  4. Hasselnötsmjöl (Mums i kakor)
  5. Kastanjemjöl (Spännande i bröd och pasta)
  6. Mandelmjöl (Till kakor och goda efterrätter)
  7. Nyponskalsmjöl (Till soppa, smaksättning av bröd och kakor mm)
  8. Bovetemjöl (Till typ allt!)
  9. Quinoamjöl
  10. Durramjöl
  11. Hirsmjöl (smakar lite sött och passar bra till kakor och efterrätter)
  12. Sojamjöl
  13. Teffmjöl  (ett mjöl som används till Injeera – etiopiska pannkakor, men som blivit extra populärt i och med att vi konsumenter letar efter glutenfria mjölaternativ.
  14. Kikärtsmjöl (Har ni smakat vår Laddu? En liten härlig kaka som är gjord på kikärtsmjöl, smör och honung som vi får från Almviksgård. Jättegod! Men kikärtsmjöl kan användas till mycket mer.

Redningsmjöl mm

  1. Rismjöl (Bra stärkelsemjöl till vegetariska biffar och annat gott.
  2. Rårismjöl (Inte lika vanligt som vitt men med mer smak och karaktär)
  3. Majsstärkelse (typ Maizena – perfekt till snabba redningar)
  4. Potatismjöl (Perfekt till saft- och fruktsoppor – får inte koka – då blir det klister!)
  5. Tapiocamjöl (är stärkelse som utvinns ur cassavarot)
  6. Arrowrot (perfekt att reda klara såser med)
  7. Fiberhusk (psylliumfrömjöl) perfekt när man vill ha konsistens och något som håller ihop mjölsorter som inte har gluten i sig.