image description

Fokus på smak och säsong

Den goda vildväxande ramslöken kallas även för skogsvitlök på grund av sin härliga gräslök- och vitlökston. Den ser ut lite som liljekonvaljblad så använd näsan om du ger dig ut i skogen och plockar själv eftersom liljekonvaljer är giftiga.

Har du turen att hitta ett bra ramslöksställe (typ Cajsa Warg!) så fira med att göra en riktigt god ramslökssoppa.

Här är vår vän Kent Beyers goda recept på ramslökssoppa. Kenta jobbar på Grönsakshallen Sorunda som vi gillar skarpt – en leverantör med hög kvalitet och varmt kundbemötande ;

KENTAS GODA RAMSLÖKSSOPPA
4 portioner  (8 portioner förrätt!) 5 dl hönsbuljong
8 dl grädde*
50g ramslök
1 st gul lök
1- 2 st Vitlöksklyfta
1 näve färsk spenat
Smör
Salt och peppar

*Kenta gillar grädde 🙂 det går alldeles utmärkt att byta ut en del av grädden med vatten eller mjölk

Svetta lök o vitlök i smör tills de blivit mjuka utan att ta färg, tillsätt hönsbuljongen o grädden och koka ner tills 2/3 återstår. Mixa sedan i ramslöken och lite spenat så att soppan får en grön härlig färg och smaka av med salt och peppar. Servera gärna med ett gott bröd och en smarrig ost samt en klick cremefraiche  Om man mot förmodan (!) inte vill ha så mycket grädde i så tar man mer hönsbuljong och kanske lite mjölk istället!

Ramslök från Stenhuse gård på Gotland

Ramslök från Stenhuse gård på Gotland

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev så får du inspiration och kunskap om mat och säsong!