image description

Säsong

Här kommer vårt absoluta favoritrecept på tryffel – gört 🙂

Pocherat ägg med brynt smör och tryffelmoln

  • 2 ägg (som gärna fått ligga, med skal och allt, och gotta sig ett dygn eller två med tryffeln)
  • 1  gotländsk tryffel, renborstad
  • 75 g extra gott smör (typ Ålands, Väddö mm)
  • Flingsalt

Låt smöret puttra i en kastrull på låg värme tills det fått bärnstensaktig färg med doft av kola. Det tar ca 10-15 minuter. Sila smöret genom en finmaskig sil och låt stå till servering.
Pochera äggen. Placera det pocherade ägget i en djup tallrik på en spegel av det brynta smöret.
Riv sedan över tryffeln med ett välslipat zestjärn så att det blir ett rejält tryffelmoln per ägg.
Smaka av med flingsalt.

Att pochera ägg är svårt om man inte gjort det – men enkelt när man lärt sig tekniken och roligt att stajla med i köket. Här är ett recept som guidar dig lätt och rätt;

Pocherat ägg

  • 2 st ägg
  • 1,5 L vatten
  • 1 msk ättika
  • salt

Koka upp vattnet och ättikan i en vid kastrull, sänk sedan värmen så att vattnet bara sjuder.
Knäck äggen försiktigt i en separat bunke. Gulan ska vara hel.
Vispa upp en virvel i det sjudande vattnet med en ballongvisp. Ta upp vispen och häll försiktigt i äggen i mitten av virveln.
Låt äggen sjuda i ca 3,3 minuter så att äggulan fortfarande är krämig.
Lyft upp de färdiga äggen med en hålslev, strö över salt och lägg på bakplåtspapper på t.ex. en plåt och låt stå tills servering – eller alternativt servera bums om görligt!

(Pst! Man kan göra ca 4 ägg åt gången men öka då vatten och ättiksmängd.)

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev så får du inspiration och kunskap om mat och säsong!