image description

Säsong

Äppelfest

I oktober är mångfalden som störst bland svenska äpplen och vi njuter så av att smaka på och jämföra sorter.

Många har Åkerö som sin favorit, eller matiga äpplet Belle de Boskoop som är fint att göra mos på, fylla gåsen med eller göra goda cidersåser på. Pass på att även mumsa på Katja, Signe Tillish, Summer red, Gravensteiner, Discovery, Mio och många fler. Vilken fantastisk smakskatt de svenska äpplena är – passa på att fira med en paj!

 ÄPPELPAJ MED HAVREGRYN
Ingredienser:
6 svenska äpplen
2 msk råsocker
1/2 msk mald ceylonkanel

Till degen:
100g smör
2 msk råsocker
1,5 dl mjöl (vete/dinkel/havre)
1,5 dl havregryn (gärna Nakenhavre)
1 krm salt

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Skölj äpplena (men behåll gärna skalet på) och kärna ur dem. Skiva dem och lägg i en smord pajform (smörj med lite av smöret innan du gör smuldegen).
Strö över socker och kanel.
Blanda tärnat smör med råsocker, havregryn, mjöl och salt till en smulig deg. Bred ut i ett jämnt lager över äpplena i formen.

Ställ in äppelpajen i mitten av ugnen och grädda pajen tills den fått ljusbrun färg, cirka 20-30 minuter.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev så får du inspiration och kunskap om mat och säsong!