Mole - grymmaste röran

En  variant på den mexikanska nationalsåsen som är sprängfylld av smaker.Du bara måste pröva!1 stor gul lök – mycket finhackad

  • 3 vitlöksklyftor hackade eller pressade
  • 2 dl kyckling/grönsaksbuljong
  • 1 chipotle (utan skaft)
  • 3 chili medelstora och medelstarka
  • 1 msk chilipulver
  • 1 msk espresso eller kaffepulver
  • 1 ½ dl jordnötter
  • 1 dl sötmandel, rostad
  • 2 msk sesamfrön
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk chilipeppar
  • ½ tsk kryddnejlika  - mald
  • 30g sesamfrön
  • 80 - 10g mörk choklad
  • solrosolja till stekning

Mixa nötter & frön i en mixer. Tillsätt kryddorna och mixa slätt. Stek löken genomskinlig i olja och häll ner såsen i stekpannan. Fräs runt och slå sedan över buljongen. Bryt chokladen i bitar och rör ned. Låt sjuda i ca 10 minuter. Såsen skall vara ganska tjock.

Mums att marinera/grilla kyckling med, ha som dipp, röra ner stekta matbananer i. Ha till grillade mexikanska grönsaker såsom paprika, aubergine och majskolvar….! Men även till grillat kött å så!


         

 


© 2014-10-26 Cajsa Warg http://www.cajsawarg.se