image description

FOKUS PÅ SMAK OCH SÄSONG

Vad är det som är så speciellt med Tarocco? Jo – det är smaken. Den har en sådan magisk balans mellan syra och sötma. Ibland får man ett exemplar som man blir alldeles häpen av hur fantastiskt den smakar (umami kan slänga sig i väggen typ).

Tarocco är vår absoluta favorit bland säsongsfavoriter av fler skäl än smaken. Den har blivit en symbol för oss. Den symboliserar hur vi – ett litet företag med eldsjälar som brinner för klok och god matkultur – kan göra skillnad och förändra. Lite som 2016 års julkalender. Även den minsta person kan ha den största betydelse.

Att tarocco nuförtiden finns i ganska många butiker under den här säsongen (och att till och med många har den ekologisk som vi)  är till stor del tack vare ett samarbete ett gäng matglada kämpar emellan;

Vi på Cajsa Warg, journalisten Mats-Eric Nilsson  och matkunniga paret Hans Naess, Gastronomiska samtal, och hans fru Monika Naess –  marmeladdrottning av Sörmland.

Länk : Mats-Eric Nilsson skriver om Tarocco i Svd 2009

Tarocco var för några år sedan en ganska okänd sort i Sverige. Moro har varit en standard med sitt tjocka och hållbara skal. Taroccon har ett tunnare skal och är känsligare vid transport – därför var de inte intressanta för grossister och handlare att hantera.

Men alla kan ändra sig och så också handeln. Så passa på att frossa under säsongen av de här små solarna – som ätfrukt och i maten – njut!

Blodapelsincurd

– 4 st ägg
– 2 dl blodapelsinjuice (ca 5-6 st blodapelsiner)
– cest (rivet skal) ifrån en av blodapelsinerna
– 2 dl strösocker
– 80 g smör

1. Skölj blodapelsinerna och cesta en av dessa, pressa juicen ur apelsinerna.
2. Rör ihop ägg och socker i en kastrull, tillsätt sedan all juice och cest.
3. Värm smeten på låg till medelvärme, den får absolut inte koka.
4. Fortsätt röra tills smeten tjocknat, ca 20 min. Tag ifrån värmen och rör i smöret i små bitar.
5. Sila curden och slå upp i väl rengjorda burkar. Låt svalna i kyl, gärna över natten.

 blodapelsincurd