image description

SÄSONG

Saffransmagi

Hela pistiller av saffran kostar mer än de malda – men de smakar mycket mer. För att få ut extra mycket av det goda kan man mortla pistillerna med socker.

Du kan även lägga dem i några msk cognac över natten. Använd sedan saffanscognacen när du bakar eller i t.ex. en bouillabaisse och risotto milanese.

Här får du ett recept på saffransvinaigrette som vi gör extra mycket av kring jul – pröva! Den dressar vi vår goda grönkålssallad med nu i december.

Saffransvinaigrette

  • o,25g saffran
  • 3 msk äppelcidervinäger
  • 2 dl mild raps- eller olivolja
  • 3 msk god honung
  • salt och peppar
  1. Blanda vinäger med saffran och sedan med honungen.
  2. Vispa ner oljan så att dressingen binder ihop.
  3. Smaka av med salt och peppar.

Häll dressingen över t.ex. en grönkålsallad med tärnat äpple och nötter och låt den gärna stå och dra svalt någon timme eller två.
Gärna över natten!